Café Pacbiers

Op 14 januari 2010 overleed zaalhoudster Fiennie Heijnen-Packbiers. Dit betekende ook tevens de sluiting van café Pacbiers. Hoe oud het pand precies is kan niemand zeggen. In 2009 werd het 75 jarig bestaan van café Pacbiers gevierd.

 

 

Klik op de foto voor een vergroting.

In de 19e eeuw woonde er de familie Eurlings. Mathieu Eurlings (1819-1873) was schoenmaker van beroep en had 7 kinderen. Een van zijn dochters, An Eurlings, trouwde in 1878 met Bert Dreessen (1853-1935) in Hulsberg. Toen in 1883 een zoontje werd geboren gaf Bert als beroep houtzager op. Toen op 5 maart 1886 hun zoon Sjeng werd geboren gaf Bert als beroep op herbergier. Het café moet dus rond 1885 zijn ontstaan. In 1904 wordt een nieuwe drankwet van kracht en vraagt ook herbergier Bert Dreessen een “acte van verlof tot verkoop van alcoholhoudende drank” aan. Het cafégedeelte heeft steeds op de huidige plek in het pand gelegen. Rechts in het pand lag de danszaal en de latere timmerwerkplaats. In 1920 trouwde de jongste dochter Net met timmerman Huber Packbiers. Wegens gebrek aan een opvolger wordt het café in 1922 gesloten en de zaal ingericht als timmerwerk- plaats.

Het was op 7 juli 1934 dat fanfare St. Clemens haar eerste repetitie hield. in “d’n ouwe danszaal” die zoals gezegd door Huber Packbiers was ingericht als timmerwerkplaats. Met de komst van de fanfare moest ook een ruimte worden gezocht voor het lessen der dorstige kelen. Twee vertrekken van het woonhuis werden omgetoverd tot café. De huidige zaal van het café dateert uit 1958.