Diepestraat 10

Aan de Diepestraat 10 ligt een grote monumentale hoeve van baksteen en mergel. De hoeve heeft een omsloten binnenplaats. Aan het woonhuis zijn de ingang en vensters vervaardigd in Naamse steen. De linkerpoort dateert uit 1828 en de rechterpoort uit 1823. Het woongedeelte en schuren vormen een carreboerderij (gesloten binnenplaats). De gevels van de schuren zijn van baksteen en mergel met zadeldaken voorzien van oudhollandse dakpannen.

De ingangspoort rechts is ellipsbogig met hardstenen sokkels, imposten en sluitsteen met W : G (elekerken) M : G : I(ansen) 1823, een dergelijke schuurpoort links met 1828. Het woonhuis heeft twee bouwlagen. De voorgevel is voorzien van houten ramen en in het midden gelegen toegangsdeur (XIXA) met raamomlijsting zoals eerder vermeld in Naamse steen(symeterische indeling van de gevel) op zowel de begane grond als ook de verdieping.

Het bakhuis en koetshuis links van de monumentale hoeve evenals de mergelmuur rechts waren ‘vergeten’ bij de vaststelling van de lijst met monumentale objecten in de gemeente Nuth. Dit gemis werd geconstateerd toen de eigenaar van de hoeve bij de gemeente Nuth en monumentenzorg een aanvraag deed voor de verbouw van het bakhuis en koetshuis tot woning. In het Limburgs Dagblad van 1 september 1999 werd hierover bericht. Medio 2005 vond er een reconstructie van het voorerf plaats waarbij een brede oprit langs de hoeve naar achteren werd geraliseerd. Ook de bomen die er voorheen stonden verdwenen. Nieuw was de aanplant van een haag voor aan de perceelsgrens en rechts als afscheiding tussen oprit en weide rechts van het pand. In 2012 werd de voorkant van de hoeve opnieuw gevoegd.

Klik op de foto’s voor een vergroting.