Heihof

De Heihof was een grootleen van Valkenburg, gebouwd in de 15e eeuw. In 1486 in het bezit van de familie Van der Sarghe, waarnaar het ook Sarghenleen werd genoemd. In 1646 verworven door Adriaan de Groot, heer van Strucht. Sedert 1909 in het bezit van de familie Vossen die er nu inmiddels 3 generaties wonen. De grote uit baksteen opgetrokken zijvleugels XIXA, het iets jongere bakstenen woorhuis aan de straat en de oudere achtervleugel van mergel, ten dele vernieuwd in baksteen, liggen om een vrijwel gesloten binnenplaats. Het vrijstaande woonhuis aan de straat, na 1811 gebouwd, oorspronkelijk zonder bovenverdieping, heeft hoekblokken, een mergelstenen daklijst, een beblokte topomlijsting, een ingang en venssters in hardsteen en in de zijgevels enige segmentboogvensters in mergel. De schuur en stallen met daklijst van mergel en geblokte topomlijsting. De schuur met ingang en vensters in hardsteen. De oudere achtervleugel met puntgevel van mergel XVIII, ten dele vernieuwd in baksteen. Inwendeig bakstenen ellipsbooggewelven en moerbalkzolderingen.
Klik op de foto’s voor een vergroting.