’t Schuurke: van tiendschuur naar hoeve

Het Schuurke (de Guascoschuur) aan de Heihofweg 1.  Dit pand  werd omstreeks 1775 als tiendschuur gebouwd door de familie De Guasco uit Valkenburg. De pachters moesten het tiende gedeelte van de oogst afstaan aan de landeigenaar (De Guasco) als pacht. De ‘huur’ werd in deze schuur opgeslagen. Door de jaren heen werd de tiendschuur tal van malen verbouwd tot de boerderij die het nu is.

Heel vreemd is het dat dit pand dat voldoet aan de criteria die de gemeente Nuth stelt aan beeldbepalende panden niet voorkomt op deze lijst. Als datum van bewoning van deze hoeve wordt 1825 genoteerd. Maar in de volkmond bleef het ’t Schuurke. De familie Guasco was een rijke adelijk van oorsprong italiaanse officiersfamilie. Zij kwamen uit de Italiaanse landstreek Piëmont. In Valkenburg aan de Geul zijn nog tal van zaken die aan deze familie doet herinneren. Denk aan de Guascostraat, de verbindingsstraat tussen de Grote Straat en het Walramplein. de familiegrafkelder aan de Cauberg, Hotel Guasco en het pand Grote Straat Centrum 5 -13 dat ooit gebouwd werd door Graaf de Guasco. De familie de Guasco bezaten niet alleen heel veel landerijen maar waren ook eigenaar van een bierbrouwerij en disteleerderij in Valkenburg. In het streekmuseum van Valkenburg kan men meer te weten komen over deze adelijke familie. In het museum bevinden zich portretten van deze familie en tal van atributen. Frans Carl de Guaso trouwde in 1769 in Hulsberg met Maria Sophia Dolmans uit Arensgenhout.