Nieuw herdenkingkruis Op de Aekster

 

Het herdenkingskruis dat in 1987 werd geplaatst met een verkeerde overlijdens-datum.

In 1987 wordt op de Aekster aan de Sittarderweg een nieuw herdenkingskruis geplaatst ter nagedachtenis aan de op 10 augustus 1889 op deze plek verongelukte landbouwer Pieter Klinkenberg uit Schimmert. Het authentieke kruis dat er stond was verdwenen. Niet duidelijk is of het werd meegenomen om te verkopen als oud-ijzer of om elders een ‘waardige’ plek te krijgen. De oude stenen gedenkplaat aan de voet van het kruis met de dan nog leesbare tekst: ‘Bid voor Piet Klinkenberg hier overleden’ was al voor 1975 vernield door een of meerdere vandalen.

Het wegkruis dat halverweg de jaren tachtig van de vorige eeuw spoorloos verdween. Op deze foto uit 1982 is het opschrift aan de voet van het kruisbeeld al niet meer voorhanden.

Het ‘nieuwe’ hardstenen kruis is afkomstig van de oude begraafplaats in Hulsberg en geplaatst met instemming van de familie. Het kreeg medio 1988 het huidige opschrift met als sterfdatum 10 oktober 1989.

In het januari nummer van De Geulrand in 1988 wordt aandacht besteed aan de plaatsing van het nieuwe herdenkingskruis. Wat meteen opvalt bij het lezen van het artikel is het jaartal 1887 waarin Pieter Klinkenberg zou zijn verongelukt. staat in het artikel dat de buurtvereniging uit Arensgenhout het initiatief zou hebben genomen voor het plaatsen van een nieuwe herdenkingskruis. Dit waren een of meerdere inwoners van Arensgenhout die dit op persoonlijke titel deden.

De Geulrand nummer 12 van januari 1988.

In 2012 wordt duidelijk dat men het door de jaren heen niet zo nauw heeft genomen met de sterfdag en zelfs het sterfjaar van Pieter Klinkenberg. Uit het overlijdensregister van de St Remigiusparochie in Schimmert en de overlijdensakte van de voormalige gemeente Schimmert blijkt dat Pieter Klinkenberg is overleden op zaterdag 10 augustus 1889 om 10 uur in de ochtend.

Zie ook andere berichten op deze site over het wegkruis Op de Aekster aan de Sittarderweg en het overlijden van Pieter Klinkenberg.

Klik op de foto voor een vergroting.

Meer weten over de wegkruisen en wegkapellen in Arensgenhout: klik hier beneden op de Tagged wegkruisen en kapellen.

Meer weten over de wegkruisen en wegkapellen in Arensgenhout: klik hier beneden op de Tagged wegkruisen en kapellen.

Door alleen Wegkruis 6301GC in het zoekveld te typen krijgt u meer informatie dit wegkruis.