Ravenbosch Centrum Alternatieve Geneeswijze

Tussen 1997 en 2009 haalt (Klooster) Ravensbosch regelmatige de regionale en landelijke dagbladen door de aanwezigheid van ’s lands bekendste medium Jomanda (Johanna (Joke) Wilhelmina Petronella Damman). Zij sticht een bedevaartsoord in de kloosterkapel. De healings zijn volgens haar maar bijzaak. De hand van God leidde haar volgens eigen zeggen naar Arensgenhout. De altaren achter het hoofdaltaar, waar voorheen door de paters Oblaten de H. Missen werden gehouden, kwamen vol te staan met beeldjes en brandende kaarsen. Er waren tal van ideeën en plannen voor Ravensbosch. Een stichting Multifunctioneel Centrum Ravensbosch werd opgericht om meerdere vormen van alternatieve geneeswijze op Ravensbosch de kans te geven zich te vestigen en te ontplooien. Ravensbosch een  centrum voor alternatieve geneeswijzen.  In 2007 verruilde Jomanda haar uitvalsbasis Tiel definitief voor Ravensbosch waar zij ‘Bedevaartsoord Maria Vrede’ stichtte. Maar massale toeloop zoals in Tiel kwam er op Ravensbosch niet. De huur van de kloosterkapel werd ook door de Stichting Multifunctioneel Centrum  Ravensbosch overgenomen omdat ‘Jomanda zelf te krap bij kas zat’ aldus een publicatie in een  uitgave van Media Groep Limburg (Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad).  Het blijft gissen waarom de succesformule Tiel niet aansloeg op Ravensbosch. Had dit te maken met de tijdsgeest of wellicht met de dood van de bekende Nederlandse comédienne, actrice, zangeres en presentatrice Sylvia Millecam die overleed op 20 augustus 2001 aan borstkanker en waarbij Jomanda haar zou hebben ontraden gebruik te maken van chemotherapie. Er volgde de ene rechtszaak na de ander. In hoger beroep sprak het hof in november 2010 Jomanda vrij. Maar in 2008 verhuisde Jomanda naar Canada waar ze grote delen van het jaar verblijft. Op 9 juni 2009 verschijnt er een laatste bericht in Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad over Jomanda en Ravenbosch met als kop: “En opeens was ze weg”.

Dagblad de Limburger en Limburgs Dagblad dinsdag 9 juni 2009

Klik op de foto’s voor een vergroting.
Zoek op Klooster Ravensbosch of gebruik de Tag Klooster om meer te weten te komen over het heden en verleden van het voormalige klooster Ravensbosch.

 

 

Geef een reactie