7.5 km: Arensgenhout – Emmaberg

Een wandeling over het Heiervelde en de Emmaberg.

Het begin- en eindpunt van deze wandeling is op het Wethouder Daamenplein en gaat voor een groot gedeelte over verharde wegen. Een klein stuk gaat over veldwegen en bospaden. Bij nat weer kan het hier wat modderig zijn.

Vanaf het Wethouder Daamenplein lopen we de Burg. Kerckhoffsstraat in. Aan het einde van deze straat gaan we naar rechts. Op kruising met de Kleingenhoutersteeg lopen we rechtdoor en verlaten na ca. 250 m. de bebouwde kom van Arensgenhout. We blijven deze weg volgen tot aan het viaduct van de A79 (de autosnelweg van Heerlen naar Maastricht). Direct na het viaduct nemen we de weg naar links, Heijerveldweg. Deze weg blijven we volgen tot op een driesprong, waar we rechts aanhouden (blauwe paaltje). Na ca. 250 m. passeren we hoeve Heihof. Iets verder gaat de verharde weg over in een veld- /graspad. Na ca. 150 m daalt dit pad met een slinger steil naar beneden. Op de T-splitsing aan het einde van dit pad, gaan we linksaf, richting Emmaberg en Nieuweweg. Aangekomen bij de grote verkeersweg houden we links aan, richting Hulsberg. Na ca. 100 meter (bij pension-hotel Bergrust) steken we de weg over en lopen de Emmabergweg in. Deze weg helemaal uitlopen (de wegen en paden van links en rechts negeren). Op de driesprong met rustbank, aan het einde van de Emmabergweg, lopen we rechtdoor (Groeneweg). We blijven deze verharde weg naar links volgen en negeren de onverharde weg rechtdoor. Aangekomen bij de rotonde, gaan we rechtsaf en wandelen verder over het fietspad onder een ander viaduct van de A79 door. Bij het Chinees restaurant Jin Poo steken we de Raadhuisstraat over en lopen de Parallelweg-zuid in. Na ca. 15 meter (voor huisnummer 73) steken we via de oversteekplaats de verkeersweg over en gaan het trapje aan de overkant omhoog. Vervolgens lopen we naar rechts en nemen de eerste weg naar links, Heihofweg. Op de Y-splitsing met kapel gaan we naar links, Putweg. Deze weg volgen tot aan manege Ravensbosch. Hier gaan we naar rechts over een onverharde weg met een mooi uitzicht op het klooster Ravensbosch en enkele oude boerderijen van Arensgenhout. Op de kruising met de verharde weg lopen rechtdoor de holle veldweg in. Aan het einde van deze holle weg, bij de geitenboerderij, gaan we rechtsaf. We lopen nu weer Arensgenhout binnen. Via deze straat (één van de oudere straten van dit dorp) keren we weer terug bij ons startpunt, het Wethouder Daamenplein.