7.5 km: Arensgenhout – Ravensbos

Naar Schimmert via deels het Pieterpad door het Ravensbos.

Het begin- en eindpunt van deze wandeling is op het Wethouder Daamenplein en voert over veldwegen en bospaden. De paden zijn over het algemeen goed te belopen. Bij nat weer kan het hier en daar nogal modderig zijn.

Vanaf het Wethouder Daamenplein volgen wij de huisnummers in de Ravensboschstraat van hoog naar laag. Aan het einde van deze straat gaan we naar links, Diepestraat. We lopen ca. 300 m. over het voetpad resp. fietspad langs deze nogal drukke weg en nemen de eerste weg naar links, Ravensbos. Ca. 100 m. na huisnummer 9 nemen we de veldweg naar rechts en blijven deze volgen in de richting van de watertoren van Schimmert. Links van ons zien we het nieuwe en het voormalige klooster Ravensbosch van de paters Oblaten liggen. Aan het einde van dit pad, bij de grote weg richting Meerssen, gaan we wederom naar links. Het beste is om de weg over te steken en over het fietspad verder te lopen. Bij het bord met plaatsnaam Groot Haasdal gaan we naar links en lopen de Billich in. We gaan nu een tijdje de rood/witte markering van het Pieterpad volgen en lopen het natuurgebied Ravensbos in, waar de onverharde weg overgaat in een smal pad. Op een kruising van paden/veldwegen gaan we rechtdoor.Bij de vijver gaan we rechtdoor en blijven de rood/witte markering volgen. We lopen via een parkeerplaats langs de bosrand. Rechts van dit pad ligt het voormalige woonhuis en atelier van Charles Eyck. We blijven de bosrand volgen. Rechts van ons stroomt een beekje met daarachter gelegen de prachtige hoeve Holswick. Vlak voordat de rood/witte markering het bos verlaat, gaan wij naar links. Dit is een pittige klim omhoog door het bos. Boven gekomen gaan we naar links. Dit bospad blijven we volgen tot op een T-splitsing waar we schuin rechts omhoog gaan en vervolgens links aanhouden. Bij de Y-splitsing zien we schuin links de vijver weer liggen. Wij gaan hier echter rechts omhoog. Bij het verlaten van het bos gaan we rechtdoor, dus het ruiterpad links negeren. Bij kruising met de verharde weg, gaan we naar links. Bij kapel oversteken de Ravensboschstraat in. Bij de geiten- en zorgboerderij lopen rechts de holle weg in. Op de kruising met de verharde weg lopen we links omhoog. We nu lopen bij een mooie mergelhoeve Arensgenhout binnen. We nemen vervolgens de tweede straat naar links, Burg. Kerckhoffsstraat. We lopen deze straat uit en keren weer terug bij het startpunt, het Wethouder Daamenplein.