10 km: Arensgenhout – Valkenburg

JPL koffiewandeling.  Een wandeling uitgezet door Jef, Piet en Lei. Doorgaans iedere vrijdagochtend wordt deze (pelgrims)tocht om 10.00 uur vanaf het Wethouder Daamenplein gelopen. Samen met hun descipelen gaan zij richting Centrum Valkenburg waar bij Brasserie America aan het Th. Dorrenplein (De Kei) een kop koffie wordt genuttigd.

Route:
Bij het verlaten van het Wethouder Daamenplein nemen zij de Ravensboschstraat en volgen de huisnummers van laag naar hoog. Ze lopen nu door een van de oudere straten van Arensgenhout. Op de eerstvolgende kruising met kapel gaan ze rechtdoor en volgen deze weg. Op de kruising met de Haasdalermolenweg blijven ze rechtdoor lopen. Ze passeren hoeve Berkenhof en dalen iets verder naar beneden. Zij lopen via het viaduct over de A79, de autosnelweg van Heerlen naar Maastricht en komen bij een spoorwegovergang. Deze steken ze over en lopen de Bosstraat uit. Bij de voorrangsweg steken ze de drukke weg over braaf via het zebra en gaan dan naar links. Ze lopen door de wijk Broekhem. Zij gaan vervolgens eerste weg rechts. Zij laten de kerk links van hun liggen. Zij lopen meteen achter de supermarkt om. Dus voorbij de achtergevel. Na de achtergevel van de supermarkt te zijn gepasseerd gaan zij linksaf en lopen richting flats/appartementen. Voorbij de eerste flat rechtsaf Daarna eerste weg link Prinses Irenelaan volgen.

Bij droog weer gaan zij einde Irenelaan linksaf. Vervolgens komen wij aan het Koningswinkelvoetpad (bij huisnummer 37) dat wij gaan volgen. Het voetpad wordt gemarkeerd door gele paaltjes die ze blijven volgen tot aan de Geul. Lopen ze aan de rechterzijde van de Irenelaan dan steken ze de weg gewoon over om op het Koningswinkelvoetpad te komen.

Bij de Y-splitsing met rustbank steken ze de Geul via het bruggetje over en komen bij chalet Tivoli. Hier gaan ze linksaf richting Plenkert en centrum.

Bij slecht weer gaan ze einde Irenelaan linksaf en tegenover de ingang van pretpark De Valkenier lopen zij de Polfermolen in. Daarna linksaf de Plenkertstraat in richting Centrum.

Zij lopen zowel bij goed als slecht weer de Plenkerstraat helemaal uit. Einde Plenkertstraat houden zij rechts aan en steken bij het zebrapad het Grendelplein over. Zij lopen aan de overkant van het zebrapad naar rechts. Daarna eerste weggetje links onder het Grendelpoortje door de Muntstraat in. Op de T-splitsing Muntstraat, Berkelstraat en Grotestraat Centrum lopen zij linksaf. Zij lopen de Grotestraat helemaal door. Steken de Geul over en gaan links op het Th Dorrenplein tegenover de VVV een lekker kopje koffie drinken in Brasserie America.

Wilt u op dezelfde plek zitten als JPL dan neemt u bij mooi weer de eerste twee terrastafeltjes aan de linkerzijde en bij slecht weer binnen de eerste tafel aan uw linker of rechterzijde.

Zij vervolgen de weg weer door buiten met de rug naar de brasserie linksaf te gaan om de Louis van de Maesenstraat in te gaan en helemaal uit te lopen. Einde Louis van de Maesenstraat gaan zij rechtsaf. Daarna steken zij de weg over en gaan eerste straat links de Hekerbeekstraat in. Zij gaan onder het spoor door en houden links aan de Hekerbeekweg volgend. Deze lopen ze helemaal uit. Aan onze linkerhand passeren ze een woonwagenkampje. Einde Hekerbeekweg aan de drukke verkeersweg steken ze over en gaan rechtsaf. De weg volgend liggen links (Hekerweg) een aantal hotels. Daarna krijgen wij bos.

Bij goed weer gaan zij voor het einde van het bos (even voor de bebouwing) links een stijl bospaadje omhoog. U hoeft zich niet te schamen om halverwegen even te pauzeren JPL doen dat ook. Boven op de verharde weg aangekomen gaan zij rechtsaf.

Bij slecht weer blijven zij rechtdoor lopen bij het bos. Bij het transformatorhuisje gaan zij de Boschweg in. Einde van de weg gaan wij rechtsaf.

De slecht en goed weer route zijn hier weer samen. Voorbij de zitbank gaan zij linksaf en volgen de verharde Groeneweg die aan het eind een stuk parallel loopt het de oprit van de A79 richting Heerlen. Einde Groeneweg gaan zij rechtsaf en gaan onder het viaduct van de A79 door. Zij steken achter het viaduct bij het Chinees restaurant de Raadhuisstraat over en lopen slecht enkele meters over de Parallelweg-Zuid. Tegenover het Chinees restaurant in de Parallelweg-Zuid steken zij de weg over. Aan de overkant nemen ze de trappen om hoog en komen uit op de Oude Diepestraat. Zij volgen de Oude Diepestraat even om vervolgens de eerste weg links te gaan. Voorbij het plaatsnaambord Kleingenhout. Zij volgen deze weg (Heihofweg) die een scherpe bocht naar rechts maakt. De Heihofweg eindigt bij het wegkappelletje. Zij blijven rechtdoor lopen. Niet de Putweg in maar rechtdoor de Kleingenhoutersteeg. Op het kruispunt van de Kleingenhoutersteeg met de Kampstraat gaan zij rechtsaf en dan 1e weg linksaf de Burg. Kerckhoffsstraat in. Zij komen dan uit op het Wethouder Daamenplein. Vanaf hier volgen JPL en hun discipelen ieder hun eigen weg. Enkele calorieën armer maar heel wat sterke verhalen rijker.