15 km: Arensgenhout – Raar

Via het Ravensbos en veldwegen en paden naar Raar tot aan de bron waaraan het plaatsje Waterval zijn naam ontleend.

De route:

Ravensboschstraat huisnummers volgen van laag naar hoog. Bij kapel oversteken. Dan eerste landweg rechts. U gaat nu het Ravensbos in. Stijl naar beneden. U kunt deze weg blijven volgen. De bosrand steeds links. Op een vijftal punten kunt u verder naar beneden het bos in. 1. Het eerst paadje rechts gaat naar de vijver toe. Vervolgens voorbij de vijver links. 2. Kiest U niet voor deze eerste optie dan komen nog drie mogelijkheden om rechtsaf verder naar beneden te gaan. Een van de paden heeft trappen naar beneden. Het laatste pad op 100 meter van het einde van het bos gaat erg stijl naar beneden. Wat u ook doet beneden gaat u linksaf en loop verder langs de bosrand. Uiteindelijk komt U terecht op de Beekstraat. Hier gaat u linksaf richting Valkenburg en de op- en afritten van de A79 Heerlen-Maastricht. Sla de weg in die naast en parallel loopt aan de oprit richting Maastricht. Wij blijven deze weg volgen tot voorbij het tweede viaduct van de A 79. Voorbij het eerste viaduct blijft u de bebossing eventjes volgen tot aan een driesprong. Hier richting de woning die u op afstand ziet liggen en richting de A79 lopen. Voor de woning rechts en meteen linksaf. De tweede weg (doodlopende weg meegerekend) rechts omhoog. Dit is een 100 meter voor de afslag Meerssen van de A79. Nu steeds links aanhouden tot boven op Raar. Hier volgens wij eventjes rechtsaf de grote weg voorbij horecagelegenheid Ghijsen. Naast pand nr 35 gaan wij het Raardervoetpad naar beneden. LET OP u bent dit pad voorbij voordat U het weet. Beneden aan het voetpad, na een paar draaihekken, paadje links aanhoudend blijven volgen tot u aan een bredere veldweg komt. Even voor deze veldweg links van u een ‘waterval’ waar aan het gehucht in de nabijheid zijn naam ontleent. Aan de brede veldweg gaan wij NIET links richting Waterval maar rechts. Blijf vervolgens steeds rechts aanhouden. Niet links omhoog tussen de bomen maar rechtdoor. De bebossing nog even links van u houdend loopt u een open stuk in en ziet u rechts voor u wederom een stukje bebossing. Laat deze bebossing rechts van u. Op de T-splitsing, bij de twee zitbanken waar het aangenaam rusten is gaan wij links. Niet de bebossing inlopen. Na een scherpe bocht naar links gaan wij de eerste weg rechtsaf. Aan einde wederom rechtsaf en dan twee keer eerste weg links. Na een scherpe bocht links gaan wij eerste weg rechts. Dan alsmaar rechtdoor blijven lopen in de richting van de watertoren die u ziet naderen. Alle zijwegen en paden negeren. Dit tot op het punt waar u Klein Haasdal inloopt. Hier linksaf. Dus niet richting bebouwing. U komt nu bij het verenigingslokaal van de Schimmertse Schutterij uit. Voorbij het verenigingslokaal houden wij links aan. Niet richting bebouwing. Honderd meter voorbij het verenigingslokaal loopt rechts een paadje. Dat volgen wij en komen uit aan het begin van Klein Haasdal. Lopen richting rotonde en dan rechtsaf richting Hulsberg. Bij de watertoren rechtsaf over de Bokhofweg. Einde Bokhofweg links. Dan voor de drukke T-splitsing rechts het verharde landweggetjes op. Dus niet de T-splitsing voorbij. LET GOED OP bij het oversteken met het verkeer. De verharde landweg gaat over in een onverharde weg. Blijven volgens tot u wederom op een verharde weg komt. Rechts liggen de voormalige kloosters van de Oblaten van Maria te Ravensbosch. Dus op de verharde weg kunt u rechts voorbij beide klooster lopen. En dan bij het wegkappelletje links. De laatste 800 meter zijn dan hetzelfde als aan het begin van deze wandeling. U kunt er ook voor kiezen om op de verharde weg links te gaan en dan op de T-splitsing Ravensbosch/Diepestraat rechts richting Arensgenhout. Dan in Arensgenhout tot slot 1e weg rechts.