16,5 km: Arensgenhout – Waterval

Deze wandeling voert via het Haasdal, over veldwegen en bospaden door enkele kleine kernen. Zoals het zeer rustig gelegen Waterval en het hooggelegen Genzon, vanwaar te genieten is van prachtige vergezichten.
De route:

Vanaf het Wethouder Daamenplein volgens wij de huisnummers in de Ravensboschstraat van laat naar hoog. Op de kruising met kapel steken wij de weg over. Op de eerstvolgende kruising gaan we naar rechts, richting het bos. Bij het bos gaan we langs de slagboom door naar beneden en volgen de rode paaltjes. Op de Y-splitsing gaan we rechtsaf, richting vijver, over een bruggetje tot op een T-splitsing. Hier gaan we naar links en blijven dit pad volgen. We passeren wederom een slagboom en lopen langs een kleine parkeerplaats. Vervolgens nemen we de eerste weg rechts. Op het asfalt blijven we rechtdoor wandelen. Berg op. De weg maakt een bocht naar rechts. (Let op met het verkeer!). We blijven deze weg omhoog volgen. Boven gekomen (na ca. 250 m.) nemen we de weg naar links, tussen de rustbank en het wegkruis door. Op de kruising met de voorrangsweg gaan we rechtdoor, evenals op de volgende kruising van wegen. Op de 4-sprong linksaf. Op 3-sprong met links van ons een wegkruis gaan we rechtsaf. De volgende 3-sprong Op ‘kronkelende T-splitsing’ (eigenlijk een onduidelijke 4-sprong) rechtdoor (= bord ‘grondwaterbeschermingsgebied’ en een groen paaltje). Bij verkeersweg (bankje en wegkruis) rechtsaf. Na ± 30 meter weer rechtsaf een veldweg in (groen paaltje + fietsroute). Op T-splitsing linksaf (groen-geel-ruiterpad). Pad van links negeren. Op 3-sprong rechtdoor (groen-geel-ruiterpad). Paden van links negeren. We naderen het gehucht Waterval. Op de T-splitsing in Waterval gaan wij linksaf en blijven deze weg ca. 250 m. volgen. Daar waar van rechts een pad uit het bos komt (bij geel, blauw en rood paaltje en bank) blijven we rechtdoor lopen. Na ongeveer 75 meter ligt rechts van U het geologisch monument ‘Zand van Waterval’. Bospad van rechts (met bank) negeren. Op 3-sprong (bij verkeersbord ‘gesloten verklaring voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen’) linksaf (rood paaltje en ruiterpaaltje). We wandelen hier door een bronnengebied. Even verderop een holle weg. Op kruising met wegkruis slaan we linksaf en volgen de geasfalteerde weg. Op kruising met drukke verkeersweg rechtdoor oversteken. Let op het verkeer! Het witte kapelletje hebben we aan uw linkerzijde (groen-rood ruiterpad). Onder hoogspanningsleiding door. Rechts mooie vergezichten. Op T-splitsing met asfaltweg linksaf. Pad van links met bord ‘doodlopende weg’ negeren. Bij splitsing rechtdoor (groen-geel paaltje volgen). Achter Chateau L’Ermitage linksaf (geel-groen-M3); pad stijgt; geel paaltje / ruiterpad volgen. Op T-splitsing (bij boerderij met kleinvee) rechtsaf. We blijven deze weg volgen tot bij de Y-splitsing, waar het viaduct onder de autosnelweg door gaat. Hier gaan we naar links (dus niet onder het viaduct door) en na twintig meter weer rechts. Uit het bos gekomen, zien we rechts van ons de hoge dalbrug. Op de T-kruising met de asfaltweg gaan we linksaf. Hier is het even oppassen geblazen, de weg is smal en bij de S-bocht onoverzichtelijk. We volgen eventjes de zwarte en blauwe paaltjes. Het fietspad en de oprijlaan naar rechts negeren. Boven op het plateau (na heg) voert een smal voetpaadje ons rechts, richting bosrand. We steken de “Straatbeek” (of “Strabeek”) over en slaan dan linksaf. Nu zijn we in het Ravensbosch. We blijven de beek ongeveer 20 meter stroomopwaarts volgen en gaan dan rechts omhoog. Halverwege de helling gaan we naar links en volgen het rode paaltje. Op Y-splitsing rechts aanhouden. Op de T-splitsing van bospaden gaan we linksaf en na enkele meters schuin rechts omhoog. Dit pad blijven volgen tot op volgende Y-splitsing. Paden van links negeren. Op de Y-splitsing houden we rechts aan en komen uiteindelijk weer aan de bosrand. Hier blijven we rechtdoor lopen. Bij de kruising met de verharde weg gaan we naar links. Op de eerstvolgende kruising met kapel lopen we naar rechts, voorbij café camping de Bron, aan het eind van de weg gaan wij linksaf. Wij gaan alsmaar rechtdoor en lopen Arensgenhout in. Wij gaan dan de tweede weg links de Burgemeesteer Kerckhoffsstraat in en komen uit bij het vertrekpunt het Wethouder Daamenplein.