18,5 km: Arensgenhout – Geuldal K

Afstand in drie varianten: Geuldal K, Geuldal M en Geuldal L. Wandelingen door de natuurgebieden rondom het Geuldal. Deze Korte tocht over 18.5 km is een stuk van de wandeling Arensgenhout Geuldal L van 26,5 km die ook wel de zeven heuvelentocht wordt genoemd. Je kunt genieten van talrijke panorama’s.

 

Tijdens de wandeling passeren we diverse horecagelegenheden waar de mogelijkheid bestaat een hapje en / of drankje te nuttigen.

De wandeling gaat een stukje door het natuurgebied Ingendael. Bij het betreden van dit gebied dienen diverse gedragsregels in acht genomen te worden. Binnen het graasgebied van natuurpark Ingendael zijn honden niet toegestaan (ook niet aangelijnd.). In de beschrijving van de wandeling is dit aangegeven en voor het stukje door het graasgebied is een andere route aangegeven.

Korte karakteristiek:

Bepalend voor deze wandeling zijn de natuurgebieden waar deze tocht doorheen komt. Het zijn Ravensbos, Kloosterbosch en natuurpark Ingendael. Gedurende de wandeling krijgen we een aantal prachtige uitzichten over het Geuldal te zien.

 

De wandeling

Vanaf het Wethouder Daamenplein volgen wij de huisnummers van de Ravensboschstraat van laag naar hoog. Op de kruising met kapel gaan wij rechts voorbij de voormalige kloosters. Achter het nieuwe klooster, nu eigendom van de stichting Radar en dienst doende als dagopvang en woonproject en logeerhuis voor autistische jongeren, gaan wij linksaf.  Aan het einde van dit pad, bij de grote weg richting Meerssen, gaan we wederom naar links. Het beste is om de weg over te steken en over het fietspad verder te lopen. Bij het bord met plaatsnaam Groot Haasdal gaan we naar links en lopen de Billich in.

We gaan nu een tijdje de rood/witte markering van het Pieterpad volgen en lopen het natuurgebied Ravensbos in, waar de onverharde weg overgaat in een smal pad.

Op een kruising van paden/veldwegen gaan we rechtdoor.

Bij de vijver gaan we eveneens rechtdoor en blijven de rood/witte markering volgen. Negeer alle zijwegen tot en passeren van een slagboom en lopen langs een kleine parkeerplaats. Vervolgens nemen we de eerste weg rechts (we verlaten nu de route met de rode paaltjes). Op het asfalt blijven we rechtdoor wandelen. De weg maakt een bocht naar rechts (let op met het verkeer!) en na ca. 10 meter nemen we het smalle voetpaadje dat links, steil omhoog gaat (pad naar links negeren). Boven gekomen, lopen we langs een Joodse begraafplaats. Op de T-splitsing gaan we links naar beneden en volgen even de hoog-spanningsdraden. Ook bij de volgende T-splitsing weer linksaf, de holle weg in, maar nu omhoog. Op het einde van deze holle weg gaan we rechtsaf (blauw paaltje). Bij de vijfsprong met het veldkruis gaan we naar links. Een zeer markante eik staat aan het begin van een klein bosje. Vanaf de rustbank op deze plaats hebben we een schitterend uitzicht over het Geuldal. Bij de eik houden we rechts aan, en vervolgens naar links en vóór de boerderij weer naar rechts. We lopen nu door het Kloosterbosch en dalen geleidelijk af richting Houthem.

De opvallende villa aan onze rechterhand, Château L’Ermitage, is oorspronkelijk (in 1901) gebouwd als buitenverblijf van jonkheer G. Testa.

Op de T-splitsing bij Château L’Ermitage gaan we naar rechts. Vervolgens slaan we linksaf en gaan we onder de snelweg door. Bij de volgende kruising met veldkruis gaan we weer links. We lopen nu parallel aan de spoorlijn totdat we bij het stationnetje van Houthem uitkomen. Via de spoorwegovergang steken we de spoorlijn over en lopen naar beneden. Bij het bereiken van de voorrangsweg gaan we naar links, daarna de eerste weg rechts (Onderste-straat) en dan zien we de Gerlachuskerk voor ons liggen.

Houthem is een kerkdorp dat tot de gemeente Valkenburg aan de Geul behoort en schilderachtig gelegen is aan de Geul. De plaats dankt haar naam aan haar ligging: Houthem is een heem, een woonoord in het hout oftewel in het bos. Bekendheid heeft Houthem gekregen door de kluizenaar Gerlach die er in de 12e eeuw in een holle eik leefde en in 1165 in een geur van heiligheid overleed. De Gerlachuskerk, gebouwd in de jaren 1720 -1725, is in laat-barokstijl opgetrokken en maakte oorspronkelijk deel uit van een klooster van adellijke zusters. Verschillende oude boerderijen en fraaie landhuizen getuigen van bet rijke verleden van Houthem dat eertijds een pelgrimsoord was en nu zeer geliefd is bij natuurliefhebbers.

Bij de kerk wandelen naar rechts, langs de stenen muur in oostelijke richting, tot aan de Gerlachuskapel. Hier slaan we linksaf. Na ongeveer tweehonderd meter gaan we rechts, de “Kromme Steeg” in (bij het bord “Bel Air”). We volgen deze steeg en nemen vervolgens de eerste weg naar links (geel paaltje), steken beide armen van de Geul over en komen bij de oude Geulhemermolen. Het eeuwenoude gebouw heeft een opvallend rood dak.

Op de asfaltweg gekomen, gaan we rechts en nemen we de Geulhemerberg richting Berg en Terblijt / Maastricht. Na honderd meter zien we hier de voor Nederland zo unieke rotswoningen. De woningen en de erbij gelegen grotkerk zijn helaas uitsluitend volgens afspraak te bezichtigen. Ongeveer tachtig meter voorbij het beeld van de “Blokbreker” slaan we scherp linksaf (zwart paaltje) en nemen we vervolgens het pad rechtdoor. In de bocht naar rechts hebben we wederom een fraai uitzicht over het Geuldal. We volgen het pad door het bos tot aan het sportterrein. Vóór het sportterrein slaan we linksaf en lopen we langs de sportvelden, waarna we bij het weiland eerst rechts en in het bos steeds links aanhouden (gele markering op bomen). En zo steil naar beneden en uitkomend op een asfaltweg de “Brakkeberg”.

willen lopen gaan hier links omlaag en blijven de asfaltweg volgen tot bij Hostellerie / Grand Café “Brakke Berg”.

 

Vanaf hier zijn er twee trajecten naar Château St. Gerlach t.w.:

1. Via het plaatsje Geulhem; voor wandelaars met hond(en) verplicht!

Wandelaars met hond(en) mogen vanwege het vrij lopen van Schotse hoogland runderen en de Poolse Koniks paarden niet door het graasgebied van het natuurpak Ingendael. Ook niet met aangelijnde hond(en)! Door hen is deze route naar Château St. Gerlach te volgen.

 

2. Door het graasgebied van natuurpark Ingendael

 

1. Via het plaatsje Geulhem (Voor wandelaars met hond(en) verplicht!) :

Bij Hostellerie / Grand Café “Brakke Berg” gaan wij linksaf. Bij de T-kruising aan de Geul gaan we naar rechts, tot aan de Gerlachuskapel. Hier nemen we de weg rechtsaf en weldra doemt de Gerlachuskerk weer voor ons op. We verlaten nu de Onderstestraat en nemen het voetpad rechtdoor (zwart en geel paaltje) door het park van Château St. Gerlach. Bij de slagboom gaan we linksaf, de laan met kastanjebomen in, tot aan de voorrangsweg. Ga verder bij PUNT A – retour richting Ravensbosch.

2. Door het graasgebied van natuurpark Ingendael:

Bij Hostellerie / Grand Café “Brakke Berg” gaan wij rechtsaf. Wij gaan het natuurpark in. Doen geen stap rechtdoor in het natuurpark maar gaan links door het poortje en nemen het graspad door het weiland.

Vervolgens over een houten brug en rechts aanhoudend achter langs Château St. Gerlach. Aan het einde van de prikkeldraadafrastering houden we links aan en lopen naar de slagboom aan de ingang van het park van Château St. Gerlach. Hier verlaten we via het kantelhek het natuurpark en lopen rechtdoor, de laan met kastanjebomen in, tot aan de voorrangsweg.

Ga verder bij PUNT A – retour richting Ravensbosch.

 

PUNT A – Bij de voorrangsweg aangekomen zien we enkele in zeer goede staat verkerende, typische Limburgse carré-boerderijen. Ze zijn geheel opgetrokken uit de voor deze streek zo kenmerkende mergelsteen. Wij slaan rechts af en nemen vervolgens de eerste weg links, de Vouwerstraat. We gaan onder de spoorweg en dan onder de autosnelweg door. Meteen na het snelwegviaduct gaan we rechts en na twintig meter weer rechts. Uit het bos gekomen, zien we rechts van ons de hoge dalbrug. Op de T-kruising met de asfaltweg gaan we linksaf. Hier is het even oppassen geblazen, de weg is smal en bij de S-bocht onoverzichtelijk. We volgen eventjes de zwarte en blauwe paaltjes. Het fietspad en de oprijlaan naar rechts negeren. Boven op het plateau (na heg) voert een smal voetpaadje ons rechts, richting bosrand. We steken de “Straatbeek” (of “Strabeek”) over en slaan dan linksaf. Nu zijn we in het Ravensbos.

Dit bos geniet bekendheid vanwege de opgravingen van vele Romeinse villa’s die hier hebben gestaan. In de loop van de vorige eeuw hebben de archeologen de fundamenten ervan blootgelegd. Diverse gebruiksvoorwerpen en Romeinse munten kwamen aan het daglicht. In de vierde eeuw zijn deze Romeinse villa’s door de invallende Germaanse volkeren verwoest.

We blijven de beek stroomopwaarts volgen, tot ongeveer 10 meter voor de parkeerplaats. Hier gaan we rechts omhoog, het voetpad met diverse traptreden. Boven aangekomen gaan we linksaf en volgen het bospad. Op de Y-splitsing houden we rechts aan en komen uiteindelijk weer aan de bosrand. Hier blijven we rechtdoor lopen. Bij de kruising met de verharde weg gaan we naar links. Op de eerstvolgende kruising met kapel lopen we naar rechts, voorbij café camping de Bron gaan wij linksaf. Op de volgende kruising met twee onverharde wegen gaan wij rechtsaf voorbij het bord Kleingenhout. Deze weg gaat in een scherpe bocht naar links over in een verharde weg (Putweg). Bij wegkapel gaan wij rechtsaf en vervolgen deze weg via een scherpe bocht naar links tot aan T-splintsing. Wij gaan nu linksaf en komen bij de grote verkeersweg (Diepestraat). Wij blijven rechtdoor lopen richting Arensgenhout.  Wij wandelen Arensgenhout binnen en gaan de 3e weg links om bij het eind- en  vertrekpunt het Wethouder Daamenplein uit te komen.