21 km: Arensgenhout – Nagelbeek

Via Aalbeek, Helle, Grijzegrubben, Schinnen, Nagelbeek en Spaukbeek.

De wandeling:

Ravensboschstraat, Diepestraat, Boscherweg, 1e veldweg linksaf (Pieter Habetsweg), Provincialeweg oversteken, ga links en meteen rechts de veldweg in (Scherpenbekerweg). Dan 1e weg rechts Hassdallerweg. Loop richting Aalbeek. Op de bocht links (doodlopende weg) in. Laat huis rechtsligging. Vervolg de weg via Omloopad. Loop richting Helle en ga links de Nelisweg in. Meteen 1e rechts en doorlopen tot einde van deze weg. Ga links. Achter U ligt Terstraten. Op de Maastrichterweg rechts dan 1e links en 1e weg rechts. Voorbij boerderij linksaf (niet oversteken). Dan alsmaar rechtdoor. Afrastering links van u houden. Einde van deze weg links de Nutherweg op. Nu krijgt u het minst mooie stuk van de tocht. Loop tot aan de onderdoorgang van de autoweg. Hier linksaf. NIET ONDER DE TUNNEL DOOR. Bij de scherpe bocht naar rechts (Hegge) oversteken en loop Nagelbeek in. Helemaal Nagelbeek door en dan boven bij Mariabeeld rechtsaf en dan rechtdoor. Boven rechts en dan links. U komt nu op een drie sprong met zitbank. Blijf rechtdoor lopen. Dus niet om de bank heen. Loop rechtdoor. Niet met scherpebocht naar links meegaan. Rechtdoorlopen. Meteen daarna 1e paadje rechts. Blijf dit paadje volgen. Tussen de bomen door naar beneden. Negeer alle zijpaden en wegen. Nog voor de eerste woning links. De woning niet voorbij gaan. Meteen weer rechts tussen de bomen door het donkere paadje omhoog. Blijf steeds rechtdoor lopen. Voorbij de zand en grindgroeve die u rechts van u laat liggen. Mijdt alle wegen naar rechts die richting bebouwde kom van Spaubeek leiden. Gewoon rechtdoor blijven gaan. Als in de verte de kerktoren van Schimmert zichtbaar wordt en steeds dichterbij komt. eindigt deze weg op een verharde weg die rechts richting Beek Genhout gaat. Wij gaan linksaf en meteen de eerste veldweg rechtsaf inslaan. Aan het einde wederom rechtsaf. U loopt nog steeds richting kerk van Schimmert. Aan de 5 sprong van wegen gaat u linksaf nog steeds richting kerk. Volg op de drie sprong de richting naar kerk en camping Mareveld. Op de verharde weg waar Hergberg Mareveld ligt steken wij over. Dus niet voorbij Mareveld. Laat de kerk nu rechts van u liggen. Steek het voetpad Achter de Kerk over. Niet richting kerk lopen. Aan het einde van deze veldweg linksaf. Dan aan het einde van deze weg rechtsaf. De volgende twee T-splitsingen steeds rechts aanhouden. Dan rechtdoor blijven lopen. Niet richting bebouwde kom van Schimmert. Dus 1e veldweg rechts negeren. U komt nu op de verharde weg. Steek over. Aan de linkerkant (verscholen) achter het groen groen ligt op dit kruispunt een veldweg. Deze gaat u in. LET HIER GOED OP MET OVERSTEKEN. De veldweg blijft u steeds volgen richting voormalige klooster van de paters Oblaten en richting Arensgenhout. Op de verharde weg rechtsaf voorbij de beide voormalige kloosters. Op de kruising van de wegkapel gaat u linksaf en loop Arensgenhout in. U komt uiteindelijk aan bijna het einde van deze weg uit bij het vertrekpunt van deze tocht. Overigens is herberg Mareveld de enige horecagelegenheid op deze route.