22.5 km: Arensgenhout – Waterval

Deze wandeling voert via het Haasdal, over veldwegen en bospaden door enkele kleine kernen. Zoals het zeer rustig gelegen Waterval en het hooggelegen Genzon, vanwaar te genieten is van prachtige vergezichten. Met de keuze de wandeling al dan niet door Ulestraten te maken.

De route
Vanaf het Wethouder Daamenplein volgens wij de huisnummers in de Ravensboschstraat van laat naar hoog. Op de kruising met kapel steken wij de weg over. Op de eerstvolgende kruising gaan we naar rechts, richting het bos. Bij het bos gaan we langs de slagboom door naar beneden en volgen de rode paaltjes. Op de Y-splitsing gaan we rechtsaf, richting vijver, over een bruggetje tot op een T-splitsing. Hier gaan we naar links en blijven dit pad volgen. We passeren wederom een slagboom en lopen langs een kleine parkeerplaats. Vervolgens nemen we de eerste weg rechts. Op het asfalt blijven we rechtdoor wandelen. Berg op. De weg maakt een bocht naar rechts. (Let op met het verkeer!). We blijven deze weg omhoog volgen. Boven gekomen (na ca. 250 m.) nemen we de weg naar links, tussen de rustbank en het wegkruis door. Op de kruising met de voorrangsweg gaan we rechtdoor, evenals op de volgende kruising van wegen. Op de 4-sprong linksaf. Op 3-sprong met links van ons een wegkruis gaan we rechtsaf. De volgende 3-sprong Op ‘kronkelende T-splitsing’ (eigenlijk een onduidelijke 4-sprong) rechtdoor (= bord ‘grondwaterbeschermingsgebied’ en een groen paaltje). Bij verkeersweg (bankje en wegkruis) rechtsaf. Na ± 30 meter weer rechtsaf een veldweg in (groen paaltje + fietsroute). Op T-splitsing linksaf (groen-geel-ruiterpad). Pad van links negeren. Op 3-sprong rechtdoor (groen-geel-ruiterpad). Paden van links negeren. Wij lopen het gehucht Waterval in. Op de T-splitsing rechtsaf. VIak voor de boerderij met huisnummer 6 linksaf omhoog door een tourniquet (tussen transformatorhuisje en heg). Hogerop weer door een tourniquet, rechtdoor, en nogmaals een tourniquet. Door klaphekje en meteen rechtsaf de asfaltweg volgen. Op T-splitsing linksaf. Kort daarna op 3-sprong rechtsaf (Genzonweg). Op 4-sprong van verkeerwegen (net voorbij een kapelletje) slaan we scherp linksaf.

De wandelaars die liever doorlopen en het dorp Ulestraten niet willen bezoeken, gaan linksaf de Klein Berghemmerweg in. Nergens links of rechts afslaan. De route-beschrijving is verder te volgen bij A.

De wandelaars die geïnteresseerd zijn in de dorpskern van Ulestraten kunnen bij de eerste weg van links, de Klein Berghemmerweg, rechtdoor lopen. We volgen de Dorpstraat. Voor de kerk de parkeerplaats schuin naar links oversteken. We nemen de trappen omlaag (de kerk blijft rechts van u) en zo komt u uit bij café de Notenbalk. Dit cafe is niet altijd geopend. Doorgaans alleen op zondag. We lopen langs café de Notenbalk en nemen de eerste weg naar rechts en lopen langs de parkeerplaats, richting Dorpstraat. De Dorpstraat omhoog volgen; de Sauverstraat (van rechts) negeren. Voorbij een oude witte boerderij (links van u) een weg van links negeren. Verderop een paadje van rechts en nogmaals een paadje (De Steeg) van rechts negeren. Bij wegkruis rechtsaf de Klein Berghemmerweg inslaan. Nergens links of rechts afslaan.

 A Bij huisnummer 80 (wit huis) rechtdoor, richting bos. Op Y-splitsing rechtsaf (paaltjes met reflectorbanden). Deze holle weg daalt. Beneden aangekomen op kruispunt van paadje en wegen linksaf tussen twee grote stenen door het landgoed Vliex oplopend. Wij blijven dit pad volgen. Steeds rechtdoor. Het pad stijgt. Op Y-splitsing bijna op de top van de klim (bij boom met vrijliggende wortels) rechtsaf. Het pad daalt. Wij lopen langs de vijver van Huis Vliek. We steken een zeer smal beekje over. Het pad stijgt. Op 4-sprong rechtdoor. Pad van rechts negeren. We blijven het pad bovenlangs volgen. Onduidelijk pad van rechts negeren. Het brede pad stijgt en daalt regelmatig. Het pad maakt een bocht naar links en meteen daarna naar rechts. Net voorbij deze bocht kunnen wij bovenlangs blijven lopen of rechts naar beneden gaan.

Kiezen wij voor beneden langs te lopen dan gaan wij nadat wij rechts naar beneden zijn gegaan op de schuine T-splitsing scherp linksaf. Het pad daalt verder. Weer een zeer smalle beek oversteken. Het pad stijgt. Op Y-splitsing linksaf omhoog. Op 3-sprong rechtdoor. Op T-splitsing (eigenlijk een onduidelijke 4-sprong) linksaf. We komen verderop langs een bijzondere boom: een libanonceder, onderdeel vormend van een voormalige Engelse tuin, die tot de Wijngaardsberghof hoort.

Kiezen wij voor boven langs te lopen dan komen wij een 300 meter voor de Wijngaardsberghof uit op de Wijngaardsberg waar wij linksaf gaan.

Of beneden of bovenslangs door het bos uiteindelijk komen wij bij de Wijngaardsberghof. De oudste gedeelten van deze hof dateren uit de 14e eeuw. We wandelen rechtdoor langs de Wijngaardsberghof. Achter de Wijngaardsberghof waar de verharde weg een scherpe bocht naar links maakt gaan wij rechts. Wij nemen het voetpad en wandelen door een weiland (aan beide zijden prikkeldraadafrastering). Bij geasfalteerde weg rechtsaf richting Wijngaardsberghof. Dus NIET oversteken het weiland in. We volgen het blauwe paaltje (tussen de gebouwen door met rechts ommuring van de Wijngaardsberghof). Links van ons in het dal ligt het gehucht Waterval. Via een tourniquet wandelen we weer het bos in. Op Y-splitsing linksaf. Het pad daalt. Beneden bij geasfalteerde weg en bankje gaan we naar rechts. Na ongeveer 75 meter ligt rechts van U het geologisch monument ‘Zand van Waterval’. Bospad van rechts (met bank) negeren. Op 3-sprong (bij verkeersbord ‘gesloten verklaring voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen’) linksaf (rood paaltje en ruiterpaaltje). We wandelen hier door een bronnengebied. Even verderop een holle weg. Op kruising met wegkruis slaan we linksaf en volgen de geasfalteerde weg.Op kruising met drukke verkeersweg rechtdoor oversteken. Let op het verkeer! Het witte kapelletje hebben we aan uw linkerzijde (groen-rood ruiterpad). Onder hoogspanningsleiding door. Rechts mooie vergezichten. Op T-splitsing met asfaltweg linksaf. Pad van links met bord ‘doodlopende weg’ negeren. Bij splitsing rechtdoor (groen-geel paaltje volgen). De Stevensweg die voorlangs Chateau L’Ermitage gaat blijven volgen. Tot op  T-splitsing (bij boerderij met kleinvee) rechtsaf. We blijven deze weg volgen tot bij de Y-splitsing, waar het viaduct onder de autosnelweg door gaat. Hier gaan we naar links (dus niet onder het viaduct door) en na twintig meter weer rechts. Uit het bos gekomen, zien we rechts van ons de hoge dalbrug. Op de T-kruising met de asfaltweg gaan we linksaf. Hier is het even oppassen geblazen, de weg is smal en bij de S-bocht onoverzichtelijk. Het fietspad en de oprijlaan naar rechts negeren. Boven op het plateau, ietsje verder door de de oprijlaan, na heg, voert een smal voetpaadje ons rechts, richting bosrand. We steken de “Straatbeek” (of “Strabeek”) over en slaan dan linksaf. Nu zijn we in het Ravensbosch. We blijven de beek ongeveer 20 meter stroomopwaarts volgen en gaan dan rechts omhoog. Halverwege de helling gaan we naar links. Op Y-splitsing rechts aanhouden. Op de T-splitsing van bospaden gaan we linksaf en na enkele meters schuin rechts omhoog. Dit pad blijven volgen tot op volgende Y-splitsing. Paden van links negeren. Op de Y-splitsing houden we rechts aan en komen uiteindelijk weer  aan de bosrand. Hier blijven we rechtdoor lopen.
Bij de kruising met de verharde weg gaan we naar links. Op de eerstvolgende kruising met kapel lopen we naar rechts, voorbij café camping de Bron, aan het eind van de weg gaan wij linksaf. Wij gaan alsmaar rechtdoor en lopen Arensgenhout in. Wij gaan dan de tweede weg links de Burgemeester Kerckhoffsstraat in en komen uit bij het vertrekpunt het Wethouder Daamenplein.