Heihofweg (landweg)

Deze onverharde, nu doodlopende, veldweg was vroeger vanuit Kleingenhout en Arensgenhout de voor de hand liggende weg om op de Heihof en het Heijerveld te komen. Vanaf deze weg heb je een mooi uitzicht op de hoofdstraat van Kleingenhout: de Putweg.

De doodlopende Heihofweg in het gehucht Kleingenhout. (Zie op de plattegrond beneden de ligging van deze onderharde veldweg. Klik op de foto voor een vergroting)

Op de helft van de verharde Heihofweg in Kleingenhout, daar waar de weg een scherpe bocht maakt, loopt een landweggetje met dezelfde benaming tot aan de autoweg Heerlen-Maastricht. Voor de komst van de autoweg, halverwege dat jaren zeventig van de vorige eeuw, was dit de enige toegang tot het Hey(i)erveld en hoeve Heihof vanuit Arensgenhout/Kleingenhout. Heihof is een voor de hand liggende benaming voor een gebied, ontstaan door het in cultuur brengen van heide. De Heihof was een leengoed dat werd verheven (geregistreerd) op het leenhof van Valkenburg. De hoeve kwam in 1486 in het bezit van de familie van der Sarghe. Vandaar dat de hoeve ook wel Sarghenleen werd genoemd. Halverwege de 17e eeuw was het goed in handen van Adriaan de Groot, Heer van Strucht. Nu woont er de familie Vossen.

Grotere kaart weergeven