Heihofweg (verhard)

De Heihofweg. De weg die uiteraard (net als het onverharde gedeelte) tot de komst van de A79 de toegangsweg was vanuit Arensgenhout en Kleingenhout naar de Heihof en het Heijerveld.

De Heihofweg vanuit Kleingenhout richting (oude) Diepestraat. (Zie de plattegrond beneden voor de ligging van van deze weg. De foto’s zijn gemaakt en geplaats in volgorde vanaf A de Putweg in de richting van B de Oude Diepestraat. Klik op de foto voor een vergroting)

De Heihofweg kenmerkt zich door een scherpe bocht daar waar de woningen Heihofweg 4 en 6 liggen. In deze bocht loopt een gelijknamig landweggetje tot aan de autoweg Heerlen-Maastricht. Voor de komst van de autoweg was dit de toegang tot het Hey(i)erveld en hoeve Heihof vanuit Arensgenhout en Kleingenhout. Het Hey(i)erveld. Heihof is een voor de hand liggende benaming voor een gebied, ontstaan door het in cultuur brengen van heide. De Heihof was een leengoed dat werd verheven (geregistreerd) op het leenhof van Valkenburg. De hoeve kwam in 1486 in het bezit van de familie van der Sarghe. Vandaar dat de hoeve ook wel Sarghenleen werd genoemd. Halverwege de 17e eeuw was het goed in handen van Adriaan de Groot, Heer van Strucht. Nu woont er de familie Vossen. Aan de Heihofweg is ook een depot inclusief zoutopslagloods van de provincie limburg gevestigd.

De Heihofweg vanaf de (oude) Diepestraat richting Putweg en Kleingenhoutersteeg.Zie de plattegrond beneden voor de ligging van van deze weg. De foto’s zijn gemaakt en geplaats in volgorde vanaf B de Oude Diepestraat in de richting van A de Putweg. Klik op de foto voor een vergroting)


Grotere kaart weergeven