Heijerveld / Heihof

Hoeve Heihof gelegen in het Heijerveld. Voor wie de omgeving niet kent is dit gebied met een hooglandschappelijke waarde vaak moeilijk te vinden. Voor gemotoriseerd wegverkeer is het Heijerveld het best bereikbaar via de Stoepertweg.

Het Hei(j)erveld met hoeve Heihof. Een gebied met hoog landschappelijke waarde gelegen tussen de A 79, Emmaberg en Stoepertweg. (Zie beneden plattegrond voor de ligging van het Heijerveld. Klik op foto’s voor vergroting)

Het Hey(i)erveld. Heihof is een voor de hand liggende benaming voor een gebied, ontstaan door het in cultuur brengen van heide. Zo is er een Heihof ‘nabij’ Arensgenhout. Tot aan de gemeentelijke herindeling in 1982 gemeente Hulsberg. Sedert 1982 ligt het Heijerveld en Hoeve Heihof op het grondgebied van Valkenburg aan de Geul en maakt Arensgenhout deel uit van de gemeente Nuth. De Heihof te Arensgenhout was een leengoed dat werd verheven (geregistreerd) op het leenhof van Valkenburg. De hoeve kwam in 1486 in het bezit van de familie van der Sarghe. Vandaar dat de hoeve ook wel Sarghenleen werd genoemd. Halverwege de 17e eeuw was het goed in handen van Adriaan de Groot, Heer van Strucht. Nu woont er de familie Vossen.


Grotere kaart weergeven