Putweg

De Putweg. De weg naar de (drinkwater)put in het Putveld. De Putweg kan men gerust zien als de hoofdstraat van de 2,5 straat tellende gehucht Kleingenhout.

Op de foto de Putweg, de hoofdstraat van het gehucht Kleingenhout, genomen vanaf de doodlopende onverharde Heihofweg. (Zie beneden de plattegrond voor de ligging. Klik op de foto voor een vergroting).

 

Een natuurlijke afvoer van het water naar de Kattebeek via het droogdal op de voorgrond en het beekdal op de achtergrond bij het bos..

De Putweg vormt samen met de Heihofweg en een gedeelte van de Kleingenhoutersteeg het gehucht Kleingenhout. (Zie plattegrond beneden voor de ligging. Klik op de foto voor een vergroting)

Putweg verwijst naar het “Katteputje”. Hier haalden de bewoners van Kleingenhout het water. Het Katteputje lag achter de huidige manege Ravensbosch in het beekdal naast de autoweg in het gebied dat Putveld wordt genoemd. De bron en het overtollige hemelwater stroomt
deels via het beekdal langs de autoweg richting Stoepert. Hier is het begin van de Kattebeek. Katte, ook wel geschreven Catze, Caetze of Caetse, betekent grens of grenssteen. De Kattebeek stroomt bij het voormalige Casino in de Geul. Thans is aldaar de parkeerplaats voor het zwem- en sportcentrum Polfermolen. In oude tijden was het de grensrivier tussen de aloude Gerlachusparochie van Houthem en de in het jaar 1281 ontstane parochie Valkenburg.


Grotere kaart weergeven