Ravensbos

Ravensbos de weg waaraan de voormalige kloosters (oud en nieuw) van de Paters Oblaten van de Onbevlekte ontvangst van Maria (OMI) liggen. In het oude klooster is nu Stoeterij Ravensbos gevestigd. Een fokkerij van Friese paarden. Het nieuwe voormalige klooster heeft de functie van wonen en dagbesteding voor cliënten met autisme van de Stichting Radar.

Ravensbos richting ‘Het Ravensbos’. Deze weg ligt op het grondgebied van de gemeente Valkenburg aan de Geul. Ravensbos is de grens met Arensgenhout gemeente Nuth. Tevens de grens met Parkstad en het Heuvelland (Mergelland). (Zie beneden de plattegrond voor de ligging van deze weg. De foto’s zijn genomen en geplaatst in volgorde van A naar B. Klik op de foto voor een vergroting)

Ravensbos ligt in het verlengde van wat nu nog Sittarderweg is en loopt voorbij de voormalige kloosters van de Paters Oblaten van de Onbevlekte ontvangst van Maria (OMI) tot aan de Diepestraat. Evenals de Ravensboschstraat, en Bosstraat verwijst Ravensbos naar het gelijknamig bos achter de beide kloosters waaraan Arensgenhout ook zijn naam dankt. De Ravensbösj moet in vroeger eeuwen zeer uitgestrekt geweest zijn: van Raar tot bijna bij Hulsberg. Ravensbos boeit in alle jaargetijden is de titel van een artikel op deze site waar uitleg wordt gegeven over de vermoedelijke herkomst van de naam Ravensbos(ch).  Type de titel in als zoekopdracht of gebruik hiervoor de woorden Ravenbos Hellingbos.

Ravensbos richting Diepestraat vanaf het wegkapelletje op de kruising met de Bosstraat, Ravensboschstraat en Sittarderweg. Tot de jaren negentig van de vorige eeuw was het midden (as) van deze weg de grens tussen de gemeente Valkenburg aan de Geul en Arensgenhout gemeente Nuth. Om praktische en onderhoudtechnische redenen kwam Ravensbos daarna geheel in handen van de gemeente Valkenburg aan de Geul. Ravensbos is ook de grens tussen Parkstad en het Heuvelland (Mergelland).(Zie beneden de plattegrond voor de ligging van deze weg. De foto’s zijn genomen en geplaatst in volgorde van B naar A. Klik op de foto voor een vergroting)


Grotere kaart weergeven