Ravensboschstraat

De Ravensboschstraat in woord en beeld. Maar is het nu Ravensboschstraat of Ravensbosstraat en waar komt de oude benaming Kattestraat vandaan? Waar precies in Arensgenhout ligt de Ravensboschstraat.

De Ravensboschstraat vanaf de Diepestraat richting het Ravensbos en Ravensbosch. (Zie de plattegrond voor de ligging van deze straat. De foto’s zijn genomen en geplaatst in de volgorde van A naar B)

De straat die naar Ravensbosch gaat. Ravensbosch met “sch” geschreven zou duiden op hoeve Ravensbosch die in oktober 1885 veranderde in klooster Ravensbosch. Komt in de benaming de ch niet voor dan is aannemelijk dat hier Het Ravensbos (natuurgebied) wordt bedoeld. Indien deze stelregel klopt dan wordt deze echter niet consequent gehanteerd. Van 1949 tot heden wordt Ravensboschstraat gebruikt. Van 1945 tot 1951 komen wij de naam Ravensbosstraat tegen en voor 1945 was het Kattestraat. Hetgeen niets te maken had met dieren. Katte, ook wel geschreven Catze, Caetze of Caetse, betekent grens of grenssteen. Terwijl onder aan de Stoepert een wijk lag met de naam Kattebeek. Deze naam dankte de wijk op haar beurt aan het riviertje met die naam, dat in de Stoepert ontspringt en bij het voormalige Casino in de Geul stroomt. Thans is aldaar de parkeerplaats voor het zwem- en sportcentrum Polfermolen. In oude tijden was het de grensrivier tussen de aloude Gerlachusparochie van Houthem en de in het jaar 1281 ontstane parochie Valkenburg. Zoals gezegd na de oorlog verdween de naam Kattestraat. In 1973 heeft de gemeente Valkenburg-Houthem de naam van de wijk afgeschaft. Nu noemt men dit de Bloemenbuurt omdat het allemaal straatnamen van bloemen zijn.

De Ravensbösj moet in vroeger eeuwen zeer uitgestrekt bos geweest zijn: van Raar tot bijna bij Hulsberg. Klooster Ravensbosch ontleent zijn naam eveneens aan het hellingbos Ravensbos. Ravensbos boeit in alle jaargetijden is de titel van een artikel op deze site waar uitleg wordt gegeven over de vermoedelijke herkomst van de naam Ravensbos(ch).  Type de titel in als zoekopdracht of gebruik hiervoor de woorden Ravenbos Hellingbos.

De Ravensboschstraat vanaf het Ravensbos en Ravensbosch in de richting van de Diepestraat. (Zie de plattegrond voor de ligging van deze straat. De foto’s zijn genomen en geplaatst in de volgorde van B naar A)


Grotere kaart weergeven