Wegkruis Diepestraat – Mesweg

Aanziet het kruis, aanbidt het niet, aanbidt den Heer wiens beeld gij ziet. Zo luidt de tekst bij het smeedijzeren wegkruis op de hoek Diepestraat Mesweg. Het vermoeden bestaat dat het wegkruis op de kruising Mesweg – Diepestraat in Arensgenhout rond 1890 geplaatst is. Het wegkruis onderging regelmatig een opknapbeurt.

Klik op foto voor een vergroting
 Het onderhoud en de versiering van het kruis is altijd verricht door de familie Dreessen-Eurlings. Deze familie had aan de overkant een café (Diepestraat 6). Ook de nazaten van deze familie runden hier tot 2010 een café en zorgen nu nog steeds voor de versiering en het klein onderhoud aan het kruis.
In 1960 werd het wegkruis bij een wegreconstructie enkele meters naar achteren verplaatst.
In 1985 kreeg het kruis een opknapbeurt en werd de huidige bloemenbak gemetseld door buurtbewoner Albert Limpens. De ijzeren overkapping was toen zo versleten, dat deze niet meer werd teruggeplaatst. Bij dit onderhoud of  direct daarna werd ook de aanvankelijk tekst bij het kruis weer aangebracht. In oktober 2011 droegen Albert Limpens en Roger Crombag zorg voor een nieuwe grondige opknapbeurt van het wegkruis. Léon Nuchelmans – de eigenaar van het achterliggende weiland – droeg zorg voor een nieuwe kap, die aan de hand van oude foto’s kon worden gereconstrueerd.

Bron Veldkruus.nl/Roger Crombag

Meer weten over de wegkruisen en wegkapellen in Arensgenhout: klik hier beneden op de Tagged wegkruisen en kapellen.

Door alleen Wegkruis 6336VWVS in het zoekveld te typen krijgt u meer informatie over dit wegkruis.