Ravensbos boeit in alle jaargetijden

Het Ravensbos wordt opgenomen in tal van wandelroutes waaronder ook het Pieterpad.

De schoonheid van het Ravensbos hebben wij elders op deze site ook al beschreven. Steeds maar weer wordt de vraag gesteld waaraan dankt dit bos zijn naam. Ook voor de mensen van staatsbosbeheer, dat het Ravensbos in eigendom en beheer heeft is de herkomst van de naam een raadsel zo blijkt uit bijgaand artikel dat in 2011 in Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad verscheen. Het bos grenst overigens niet zoals omschreven in het artikel aan het buurtschap Houthem. Het Ravensbos wordt omgeven door de plaatsen Groot Haasdal, Broekhem en Arensgenhout. Aan het ontstaan van de naam Arensgenhout wordt ondere andere de uitleg gegeven dat het is samengesteld uit de namen Aren(Eren) en Hout. Hout staat voor bos en Eren/Aren voor korenaren en/of ploegen. Op de plek waar Arensgenhout ligt werden de bomen van het bos gerooid om er volgens enkele boerderijen te bouwen, te ploegen en (aren/graan) te oogsten. Ook staan op deze site beschreven de plekken waar men Romeinse villa’s heeft gevonden. Deze artikelen zijn te vinden met de zoekopdracht: archeologie. Waar villa’s lagen kon men ook tempels vinden. Zo waren er heel veel tempels gewijd aan Methras de God van het Mithraïsme. Een officiele godsdienst in het

Enkele symbolen die behoren bij de God Mithras. Waaronder ook dieren zoals de Corax (Raaf)

Romeinse Rijk en populair onder de soldaten. In deze tempels kon men altijd afbeeldingen vinden van Mithras met een of meerdere dieren waaronder ook de Corax (latijnse naam voor raaf). Niet ondenkbeeldig is dat in het bos een of meerdere tempels of villa’s heeft gelegen met een afbeelding van Mithras met de Corax en mogelijk dat er zelfs sprake is geweest van een Coraxtempel of Coraxvilla. Dit verklaart dan tevens de naam Ravens(Corax)bos.
Zo onbekend als het artikel doet vermoeden is het Ravensbos nu ook weer niet. Immers onderlangs in het Ravensbos vanaf Schimmert richting Broekhem loopt parallel aan de Strabeek het Pieterpad dat jaarlijks naar verluidt ruim 40.000 wandelaars telt. Maar toegegeven bovenlangs en in het midden van het langgerekte Ravensbos komt men, zoals ook in het artikel gesteld, weinig mensen tegen. Wel wordt het bos bedreigd door quads en mountenbikes. Ook worden er amateurarcheologen met metaaldetectors gesignaleerd. Zeker in het Ravensbos geen ongevaarlijke hobby omdat er nog heel veel explosief oorlogstuig kan liggen. Maar hoe dan ook je kunt er volop genieten van de natuur en tot rust komen. Voor de natuurliefhebben en wandelaar is het Ravensbos een prachtig gebied waar je enkele uren kunt vertoeven. Plaatselijke wandelingen van de gemeente Valkenburg en Nuth gaan via het Ravenbos evenals een groot aantal wandelingen die op deze site beschreven staan.

Ingang of toegang tot het Ravensbos. Het Ravensbos is met de auto het best bereikbaar via Schimmert en Broekhem. Neem de Kleverstraat en dan de Charles Eyckdreef onder aan de Kleverstraat (Kleverberg). Aan het eind van de Charlexs Eyckdreef kan men met de auto linksaf en komt men aan de rand van het bos bij een parkeerplaats.
Via de Bosstraat vanuit Valkenburg of Arensgenhout kan men alleen te voet of met de fiets in de buurt van het Ravensbos komen. Wie deze kant van het bos toch in wil en met de auto is kan deze het beste onderaan Stella Maris of bij de algemene begraafplaats in Valkenburg parkeren of aan de Sittarderweg – Ravensbos in Arensgenhout. Vanaf daar is het 500 meter lopen naar het Ravensbos.

Klik op de foto voor een vergroting. Klik op de tag Hellingbos Ravensbos of gebruik deze zoekterm op deze site om meer te weten te komen over het Hellingbos Ravensbos.

Pieterpad draagt bij aan bekendheid Ravensbos.