Monumentale Mammoetboom

Vanaf de Sittarderweg is de kruin2012: Mammoetboom RavensboschIn het park van het voormalig klooster Ravensbosch, waar nu een gelijknamig stoeterij is gevestigd, staat een monumentale mammoetboom. Een beetje vreemd getagged onder Rijksmonumenten. De mammoetboom is geen rijksmonument maar komt wel voor op de lijst van monumentale bomen in Nederland.  De echte mammoetboom heet Sequoiadendron giganteum. Het is een reusachtige conifeer uit westelijk Noord-Amerka met een kaarsrechte stam. Aan de takken groeit blauwgroen loof in de vorm van korte naaldjes. De mammoetboom wordt in Amerika wel 100 m hoog, in Europa is 50 m ongeveer het maximum. Het meest opvallend is de zachte, rode, vezelige schors die een perfect werkende brandwerende laag rond de stam vormt. De boom werd omstreeks 1885 geplant op Ravensbosch en heeft een omvang van 5 meter en een hoogte van ruim 29 meter. Het is geen unieke maar wel een bijzondere boom. Behalve in het park van het voormalige klooster is de mammoetboom in de directe omgeving ook nog te zien in Aalbeek, Schimmert, Valkenburg en Broekhem.

Klik op de foto voor een vergroting.